sâmbătă, 30 august 2014

Viaţa unui lup

   Sinonim cu sălbăticia,în mitologia universală este un simbol al luminii,soarelui si focului pentru ca vede în întuneric,cat si al demonilor care salasluiesc în ascunzisuri.



   
  Reprezintă o bogată mitologie fiind prezent la Amerindieni,nordici  greci ,chinezi,dar si la japonezi,daci si romani.
Lupul este considerat ca un animal-calauza,cel care conduce sufletele către lumea de dincolo.
  • Amerindieni îl iubeau si-l considerau un spirit puternic.

  • Nordicii si grecii îi dau sensul de erou razboinic sau strămoş mitic
  • În mitologia chineză îl regasim drept creatorul dinastiilor chineza si mongola,paznicul palatului ceresc indentificat cu steaua Sirius.


  • Japonezii îl invoca în calitate de apărător în fata altor animale,o forţă furibundă si greu de stapanit


Evul Mediu  creeaza lupului o imagine nefastă,în care se considera ca vrajitorii se prefac în lupi pentru a participa la Sabat (Ziua de odihnă sau ziua a şaptea a săptămanii) 
   Samanismul si credintele magice ale antichitatii se prefac în Evul Mediu în satanism.Vergiliu menţionează spiritele pădurii sub forma de varcolaci ,credinta care face parte dintr-un fond european.


Nu trebuie uitat nici rolul psihopomp,de calauza în regatul morţilor ,care apare mai ales în mitologia românească,în bocete care vorbesc despre intalnirea cu animalul iniţiatic.


Cu toate acestea,chiar dacă lupii raman bogati în mitologie,ei trăiesc în haite bine organizate fiind conduse de un mascul ( liderul alpha).
Ei sunt foarte puternici ,pot chiar sa ucidă animale de aproape 10 ori mai mari ca ei.
Chiar dacă este unul dintre vanatorii cei mai feroce,un lup poate umbla zeci de mii de kilometri doar pentru a-si găsi perechea.

El reuseste  sa se adapteze unor medii de viaţa dure,doar pentru a supravieţui si pentru a cuceri noi teritorii.